Durruti, Simone Weil i Carl Einstein

 La Guerra Civil Espanyola ens ha deixat molt personatges interessantíssims:


Durruti

Buenaventura Durruti (Lleó, 14 de juliol de 1896 – Madrid, 20 de novembre de 1936) nom abreujat de José Buenaventura Durruti Dumange fou un sindicalista i revolucionari anarquista espanyol.

Nascut a Lleó, va començar a treballar amb 14 anys a la seva ciutat natal, on era mecànic ajustador, i treballava al sector ferroviari.

Simone Weil

Simone Weil (?·pàg.) (París, 3 de febrer de 1909 – Ashford, 24 d'agost de 1943) fou una filòsofa, humanista, escriptora i activista política francesa.

De personalitat complexa, fou considerada l'única filòsofa a haver viscut clarament la “condició obrera”. De pares jueus no religiosos, s'adhereix a l'anarco-sindicalisme i es converteix al cristianisme. Tot i que mai no va batejar-se, va viure una vida marcada per l'espiritualitat, i fou reconeguda com una mística cristiana. També fou una excel·lent hel·lenista, comentarista de Plató, de grans textos literaris d'autors grecs (filosòfics i religiosos) i d'escriptures sagrades hinduistes. Els seus escrits, on la raó es barreja amb les intuïcions religioses i els elements científics i polítics, malgrat l'aparent caràcter dispar, formen un tot amb unitat i coherència.

La seva ideologia, que es caracteritza per un constant aprofundiment, sense canvis de direcció, és la recerca per amor de la veritat, filosòficament reconeguda com una i universal, i que ella defineix com la necessitat més sagrada de l'ànima humana.

Morí en un sanatori anglès, de tuberculosi, el mes d'agost de 1943, amb 34 anys. Era germana del matemàtic André Weil.

Carl Einstein

Carl Einstein (Neuwied, Imperi Alemany, 26 d'abril de 1885 – L'Estela e Bètharram, Occitània, 5 de juliol de 1940) va ser un influent escriptor, historiador de l'art, crític i anarquista alemany, una de les figures més importants en la història del moviment avantguardista.

Se'l coneix per ser un dels primers crítics a valorar el desenvolupament del cubisme, així com pel seu treball sobre art africà i la seva influència sobre l'avantguardisme europeu. Einstein va ser amic i col·lega de figures com George Grosz, Georges Braque, Pablo Picasso i Daniel-Henry Kahnweiler. La seva obra combina discurs polític i estètic, tractant tant el desenvolupament de l'art modern com la situació política a Europa.

La implicació d'Einstein en la vida social i política es va caracteritzar per simpaties cap al comunisme i punts de vista anarquistes. Essent enemic de la dreta alemanya durant el període d'entreguerres de la República de Weimar, Einstein va abandonar el país, dirigint-se a França, el 1928, un lustre abans de l'ascens al poder d'Adolf Hitler i el Partit Nazi. Posteriorment, durant els anys 1930, va prendre part en la Guerra Civil espanyola al costat dels anarcosindicalistes contraris a Francisco Franco.

Atrapat al sud de França després de la derrota francesa contra l'Alemanya nazi, Einstein es va suïcidar saltant des d'un pont el 5 de juliol de 1940.


Comentaris